Witam po dłuuugiej przerwie... życie mnie dojechało nieco i nie było specjalnie czasu na akwarystykę.
Ale postanowiłem wbrew wszystkiemu zrobić sobie przyjemność i zrestartowałem swój największy zbiornik - Azja z jej labiryntowcami poszła w zapomnienie a przyszedł czas na coś, co marzyło mi się już od kilku lat i czekało na swoją kolej do realizacji...
Konkrety:
1. Litraż i wymiary akwarium - 650L - 180x60x60 cm.
2. Oświetlenie - Stara belka Chihiros ok 50W (oświetla delikatnie znaczną część zbiornika) + 2x naświetlacze LED po 50W każdy.
3. Filtracja - Fluval FX6 (w sumie jako mechanik, same gąbki).
4. Inny sprzęt - skimmer Oase CrystalSkim 600 (bo notorycznie miałem syfek na tafli).
5. Parametry wody - typowa około-warszawska kranówka pH 7.2, twardości średnie-wysokie.
6. Użyte dekoracje - otoczaki, dwa spore korzenie połączone w jeden element.
7. Obsada akwarium:
- Geophagus sveni Rio Parana (pokolenie f3) - 8 sztuk ok 12-14 cm młodziaki
- Pterophyllum scalare manacapuru (pokolenie f3) - 10 sztuk ok 8 cm młodziaki
- Sturisoma aureum - 5 sztuk
8. Rośliny - Echinodorus amazonicus, Skrzydłokwiat rosnący ponad taflą wody (jako dodatkowy zjadacz azotanów).
Akwarium aranżowane bardzo prosto, wystrój raczej mało ciekawy ale w moim odczuciu najlepiej nadający się dla zaplanowanych mieszkańców.
Ma być dużo miejsca dla ziemiojadów i żaglowców, bo urosną na spore rybska i muszą mieć przestrzeń.
Zbiornik nie miał być "biotop-style" ale chciałem połączyć ozdobny charakter salonowego zbiornika z wymaganiami ryb...
Fotki:
.
.
.
.
.
.
.
.
[650L][SA] Geophagus + Pterophyllum...
-
DanielP
- 4
- Has thanked: 107 times
- Been thanked: 153 times
Z jednej strony szkoda mi Twojego zbiornika z Azją ponieważ był ciekawy ale z drugiej strony cieszę się, że poszedłeś w stronę SA. Połączenie geophagusów z pterophyllum jest sprawdzone i jestem przekonany, że ten zbiornik da Ci równie dużo radości co Azja:-)Od dawna mam chrapkę na sveni ale ogranicza mnie zbiornik. Sveni to jedne z większych i łagodniejszych ziemiojadów. Wstawiaj na bieżąco zdjęcia ze wzrostu ryb.