Dlaczego pół restart? Ponieważ była to szybka akcja- wyrwanie roślin, odłowienie ryb, wylanie wody, przerzucanie piasku na jeden bok akwarium, wrzucenie ziemi ogrodowej na połowie akwarium z przykryciem siatką, przerzucenie piasku na drugi bok, wysypanie reszty dna ziemią, przysypanie piaskiem, wyrównanie, sadzenie i ryby wróciły do zbiornika. Cała akcja na 3 godzinki. Ale było warto, bo w miarę osiągnąłem to, co zamierzałem.
Trochę suchych danych:
Start
13.03.2025
Akwarium
360l (120x50x60) 12mm
Pokrywa i oświetlenie
Pokrywa aluminiowa firmy AquaStel
Lampa GLASS LED WHITE 30W
- moc 30W
- ilość diod LED 120 sztuk
- rodzaj diod SMD 5050
- barwa diod 6500K
- ilość lumenów 1800
Podłoże
Ziemia ogrodowa przykryta siatką i na to piasek kwarcowy Retne
Filtr
Hybryda

Grzałka
Eheim thermocontrol 300w
Fauna
-Skalar parka
-Hokejówka amazońska
-Kirysek panda
-Kirysek Sterby
-Zbrojnik albinos
-2x L104
-Helenki
Flora
-Cryptocoryne wendtii brown
-cryptocoryne wendtii green
-Vallisneria spiralis
-Vallisneria gigantea
-Bolbitis heudelotii
-Microsorum pteropus
-Anubias
-Cryptocoryna nana
-Echinodorus marble queen
-Echinodorus tanzende
-Echinodorus species
-Lotos tiger red
-Limnobium laevigatum
-Cryptocoryne parva
Co do crytocoryny parvy nie jestem w stu procentach pewien, bo kupiłem dziś na targu akwarystycznym (sterby również dziś zakupione, więc na zdjęciach jeszcze trochę zmęczone dzisiejszą podróżą) i sprzedawca nie podał konkretnej nazwy.
Na chwilę obecną zbiornik prezentuje się jak na zdjęciach. Żabienice mają straszne dziury w liściach, ale wyczytałem, że to u nich normalne przy przeprowadzce. Więc na razie się nie martwię, bo rosną już nowe, zdrowe liście, a przy wyrwanym przypadkowo okazie widać już nowe, zdrowe korzenie, więc chyba będzie dobrze.
Tak więc mam nadzieję, że zbiornik pójdzie w dobrym kierunku. I niech moc Smorenki będzie ze mną