Jako że mamy 1 kwietnia pozwoliłam sobie na clickbaitowy tytuł. Tak, moja ukochana ryba wszechczasów, Agamyxis pectinifrons, jest gatunkiem inwazyjnym, na szczęście nie w Polsce a w Meksyku. W publikacji Kusunoki, A.T.W., FLores, L.F.D.M. & V. Anislado-Tolentino. 2025. Expansion of the spotted Raphael catfish, Agamyxis pectinifrons (Cope 1870) (Siluriformes: Doradidae), in Southeastern Mexico. Hidrobiológica, 35(3): 311-314, https://hidrobiologica.izt.uam.mx/inde ... /1812/1281, wykryto obecność A. pectinifrons w miastach Tabasquillo i Chichcastle 1st Section, Tabasco, odpowiednio w październiku i listopadzie 2023 roku. Pierwsze doniesienia o tym gatunku odnotowano we wrześniu 2020 roku w Villahermosa, Tabasco i w grudniu 2021 roku w rejonie Pichucalco, Chiapas. Dlatego w niniejszej pracy odnotowano wzrost jego zasięgu o około 50 km w ciągu trzech lat. Postęp ten można uznać za powolny, jeśli porównamy go z postępem Pterygoplichthys spp., który w ciągu kilku lat poczynił znaczne postępy w całym dorzeczu Grijalva-Usumacinta. Na szczęście tempo ekspansji jest powolne, a obecność A. pectinifrons rozciąga się na ponad 50 km w dorzeczu Grijalva-Usumacinta.
Od siebie mogę dodać, że obliczyłam dokładnie, na podstawie danych z ww. publikacji i uproszczając je nieco, czyli biorąc odległość z Mexico City do Warszawy, bo pojęcia nie mam gdzie to Tabasquillo się znajduje, i odległość w linii prostej bo wiadomo, że agamyxy będą płynąć niestrudzenie nie zważając na przeszkody, by zinfiltrować naszą rodzimą przyrodę - inwazja ta nastąpi między 2636 a 2637 rokiem i Wawarianie będą mogli je łowić w Jeziorku Czerniakowskim.
Agamyxis pectinifrons - gatunek inwazyjny!
- Miro
- 5
- Imię: Mirek
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 67 times
myślisz że jeszcze będzie J. Czerniakowskie ?zzyx pisze: środa 01 kwie 2026, 14:51 2636 a 2637 rokiem i Wawarianie będą mogli je łowić w Jeziorku Czerniakowskim.