1. Temperatura.
Na stronie seriously fish zakres temp dla tej ryby to 18-26. Chciałam je docelowo trzymać w 23 stopnie (będą miały towarzystwo nie tolerujący cieplejszej wody). W sklepie były jednak w bardzo cieplej wodzie. Pan mówił, że to jest ponad 25-26. Nie było grzałki, ale akwa znajdowało się pomiędzy innymi z grzałką. Temperatura na włożonym na 10 min termometrze pokazywała 29 stopni.
Ustawiłam w domu na razie 25 stopni. Może dla narybku trzeba więcej? Nie chce żeby dostały rybiej ospy ze względu na różnicę temperatur.
2. Karmienie.
W sklepie mówili, że jedzą pokarm pyłowy. Kupiłam Hikari first bites. Wystarczy posypać po wierzchu, czy rozpuścić w wodzie?
Kupiłam tez żywą wrotkę. Trochę nie wiem jak ja przepłukać. Przez filtr do kawy, przelać woda z akwarium? Czy można je wlać razem z wodą? Bo nie wiem czy coś zostanie jak przeleję.
Mniejsze rybki maja małe pyszczki, ale te trochę większe może by chciały nicienie bananowe ( które mam od Jerzego- dzięki Jarzy!). Pan w sklepie mówił, że nicienie za duże dla nich. Próbować?
Napiszcie proszę co, jak i ile dawać. Mogę coś dokupić, ale koniecznie coś gotowego, bo trochę już zaniedbuję prace i dziecko przez akwarystykę

Rybki aklimatyzowałam przez godzinę. Przelewałam im wodę strzykawką, po malutku. Odlewałam i przelewałam znowu. Mam nadzieję, że to nie za krótko.